Monday, July 21, 2014

Novo ukrajinsko oružje zbog koga Rusi ne mogu da prestanu da se smeju!

MOSKVA/DONjECK – Vodeći ruski sajtovi, u kategoriji smeh, prenose informaciju o najnovijem inžinjerskom vojnom dostignuću Ukrajine. Stanje ukrajinske vojske je očajno, a Kijev već mesecima vodi kampanju skupljanja pomoći za vojsku. Jedan od prvih rezultata te kampanje je pravljenje dva vozila pod nazivom „Nindža kornjača“ koje će možda pormetiti odnos snaga na jugoistočnom frontu. nindz kornjace 1  

Naravno osnova za novo ukrajinsko vozilo je ruski kamiončić UAZ. Prenosimo u celosti članak sa ukrajinskih medija o prvoj prezentaciji “Nindža kornjače“ kao i foto priču o tome kako je napravljena. Običan UAZ može da se pretvoriti u veoma korisnu borbenu mašinu. Za samo nedelju dana od običnog UAZ-a može da se napravi čudo zvano „Nindža kornjača“. Svečana prezentacija vozila „Nindža kornjača“ održana je 18. jula blizu linije fronta sa Luganskom republikom.
- Prvi put smo radili ovako nešto. Jedno je praviti oklopne transportere, ali mi smo ih i prevezli na liniju fronta - rekao je direktor kombinata „Nikola Lokomotive“ Vjačeslav Simčenko. Ovaj kombinat je isporučio desetak ovakvih vozila po porudžbini Vlade u Kijevu.
- Koristiti ovo vozilo da se napravi u oklopno je jako komplikovan posao: svaki deo oklopa je dodatna težina i ako dodate mnogo oklopa vozilo možda bude preteško za vožnju. Dakle, naši radnici su morali da shvate kako da to urade, a da zaštite ljude, da mašina bude u stanju da izvršava svoje obaveze. To je plod mašte naših umetnika i inženjera, i nadam se da će sačuvati momke koji će ga koristiti – rekao je Simčenko.
Prilikom prezentacije na liniji fronta sa Luganskom, ukrajinska granična policija je na licu mesta predložila određene izmene u izgledu vozila, a i pronađen je način da se otklone problemi koji su se javili tokom testiranja. Svako vozilo je teško jednu tonu.
- Oklop vozila garantuje zaštitu od vatre iz puške, mitraljeza, snajperske puške, odnosno bilo kakvog vatrenog oružja. Rezervoari za gorivo i točkovi su takođe ojačani. Na vozilo se montira mitraljeska kupola koja može da se rotira 360 stepeni – rekao je predstavnik ukrajinske granične policije. nindza kornjaca 5 (FOTO) Pogledajte novo ukrajinsko oružje zbog koga Rusi ne mogu da prestanu da se smeju! Foto: mukola.net
Prema njegovim rečima, ova vozila će najviše koristiti graničari. Ove „Nindža kornjače“ će uzeti učešće i u borbenim misijama protiv separatista i prevoziće vojne patrole.
nindza kornjaca 6 (FOTO) Pogledajte novo ukrajinsko oružje zbog koga Rusi ne mogu da prestanu da se smeju! Foto: mukola.net
Sredstva za proizvodnju prva dva vozila skupljena su tokom medijske akcije „Pomozi vojsku“, koja već mesecima traje zbog očajnog stanja u ukrajinskoj armiji. Sredstva se prikupljaju slanjem SMS.

No comments:

Post a Comment